Oparzenia przy gotowaniu - pierwsza pomoc

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Zadaj pytanie ekspertowi  separator   

Oparzenia przy gotowaniu - pierwsza pomoc

O oparzenia przy gotowaniu nie jest specjalnie trudno: wrzątek, para wodna (zdradziecka!) gorący olej, rant patelni, grill, rozgrzany piekarnik… każdy, kto chociaż dorywczo zajmuje się gotowaniem, a nie tylko jedzeniem, musiał doświadczyć w kuchni oparzenia. Dziś poradzimy Wam, jak postępować w przypadku wypadków kuchennych tak, by zminimalizować szkody oraz uniknąć nieestetycznych blizn.

 

Oparzenia w kuchni - co zrobić PRZED gotowaniem?

Przecież w kuchni wystarczy naprawdę chwila nieuwagi: zbyt śliska ręka, gorący garnek, nieodpowiednio podkręcony palnik i… dochodzi do oparzenia! Pamiętaj, aby nie zniechęcać się do gotowania pomimo tego, co właśnie czytasz.

Grunt to odpowiednie zabezpieczenie! Przed przystąpieniem do przygotowywania przepysznych potraw załóż na siebie fartuch - to on wchłonie tłusty, gorący olej, o ile ten pryśnie na Ciebie podczas robienia schabowych, w niego będziesz mogła także wytrzeć mokre dłonie i uniknąć w ten sposób wyślizgnięcia się garnka. Zwiąż koniecznie włosy, by żaden niepozorny płomień nie przypalił Ci grzywki i nie doprowadził do poparzenia Twojej twarzy.

 

 

Oparzenia w kuchni - pierwsza pomoc

Pierwsza pomoc w przypadku oparzenia w kuchni zasadniczo nie różni się zbytnio od oparzeń innego typu. Bardzo ważne jest niezwlekanie ze schłodzieniem urazu. Jak najszybciej należy włożyć oparzoną część ciała pod zimną wodę i chłodzić ją nawet kilkanaście minut. Po co? Dzięki temu można zatrzymać wędrówkę oparzenia w głąb tkanek i obniżyć temperaturę głębszych partii skóry. Jeśli nie masz dostępu do chłodnej wody, to natychmiast schłodź ranę jakimkolwiek dostępnym płynem - może to być po prostu mleko czy napój. Jeśli doszło do poparzeń większej powierzchni ciała lub pojawiają się na poparzeniu pęcherze, to koniecznie udaj się do lekarza lub, jeśli nie możesz sama się ruszać, karetkę. 

Unikaj odrywania ubrania, które wtopiło się w poparzoną skórę. Tylko pogorszy to stan rany i spowoduje ból.

Jeśli zdajesz sobie sprawę z tego, że w Twoim przypadku poparzenia w kuchni zdarzają się wyjątkowo często, to zawsze miej pod ręką produkt, który pomoże Ci w udzieleniu pierwszej pomocy. O czym mowa? Oczywiście o wyrobie medycznym Argotiab, który nakłada się na ranę i jest przeznaczony do leczenia oparzeń termicznych i chemicznych, działa jak opatrunek na rany. Dzięki niemu gojenie rany przebiega szybciej. Po nałożeniu Argotiabu nie zakładaj na ranę opatrunku w postaci bandaża czy plastra. Oparzenia tego nie wymagają.

 

 

Oparzenia a blizny - o co chodzi

Bardzo ważne jest, aby gdy już dojdzie do oparzenia, to odpowiednio zadbać o ranę i udzielić pierwszej pomocy. Wiesz, dlaczego? Blizny po oparzeniach są bardzo trudne w leczeniu. Na całej powierzchni urazu tkanki zostają uszkodzone w różnym stopniu, a włókna kolagenowe zrastają się nierównomiernie, co nie wygląda estetycznie. Takie blizny mogą się trudno goić i zostać pamiątką na całe życie! A tego chyba chcesz uniknąć, prawda? Nie bagatelizuj swojego bezpieczeństwa w kuchni i zawsze reaguj, gdy tylko Twoje ciało zetknie się z czymś gorącym! Podziękujesz nam jeszcze za tę radę!

Spragniony wiedzy medycznej? Śledź nas na FacebookuInstagramie!


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.