Błonnik rozpuszczalny - jak go stosować?

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Zadaj pytanie ekspertowi  separator   

Błonnik rozpuszczalny - jak go stosować?

Błonnik rozpuszczalny to niezwykle ważny element Twojej diety! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, dlaczego ma tak ogromny wpływ na Twoje ciało oraz zdrowie!

 

Błonnik rozpuszczalny - co to?

Błonnik pokarmowy to inaczej włókno pokarmowe, jest po prostu węglowodanem złożonym. Wyróżnia go to, że jest odporny na działanie obecnych w przewodzie pokarmowym enzymów trawiennych. Składa się z roślinnych wielocukrów oraz także z takich związków chemicznych jak beta - glukan, lignina, agar czy guma. Jedną z funkcji błonnika jest zmniejszenie absorpcji cholesterolu, wobec czego jego obecność w diecie pomoże nam zapobiec ewentualnym chorobom układu krążenia. Zmniejsza także poziom stężenia glukozywe krwi, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla osób chorujących  na cukrzycę. 

 

Rodzaje błonnika i jego zadania

W naturze wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które z uwagi na swoje właściwości, oddziałują na organizm w całkowicie różny sposób. Błonnik nierozpuszczalny np. celuloza bądź lignina, będący budulcem ścian komórkowych roślin działa między innymi w ten sposób, że wchłania wodę, pozostając w niej nierozpuszczonym, tym samym polepsza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia. Wśród zadań błonnika nierozpuszczalnego wyróżniamy:

  • zwiększenie intensywności perystaltyki i liczby oddawanych stolców poprzez drażnienie ścian jelita,
  • pośredni udział w wydzielaniu gastryny, czyli hormonu pobudzającego wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
  • pobudzenie organizmu do wydzielania soków trawiennych,
  • zapobieganie nadmiernemu wydzielaniu insuliny, a co za tym idzie spowolnienie wchłaniania glukozy we krwi,
  • eliminacje zjawisko tzw. wilczego głodu poprzez tworzenia uczucia sytości,
  • „walkę” z zaparciami, kamicą żółciowej, cukrzycą, otyłością.

 

Natomiast do zadań błonnika rozpuszczalnego należą:

  • branie czynnego udziału w procesie usuwania toksyn z pożywienia,
  • zmniejszanie poziomu cholesterolu całkowitego,
  • zawiązywanie ogromnych ilości kwasów żółciowych
  • hamowanie procesu wchłaniania trójglicerydów.

 

Czy błonnik naprawdę wpływa na odchudzanie?

Błonnik to skuteczny środek w walce z nadmierną masą ciała. Zapobiega on nadmiernemu łaknieniu oraz pozwala na przyjmowanie mniejszej liczby kalorii, dzięki czemu szybko zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli chcesz schudnąć, to powinnaś przyjmować błonnik w granicach od 25–40 g. 

Uwaga! Na wysoką ilość błonnika powinnaś w szczególności uważać, jeśli jesteś osobą, cierpiącą na anemię, choroby układu kostnego oraz przewodu pokarmowego np. jelit. 

 

 

Błonnik - w jakich produktach go szukać?

Zanim zaczniesz suplementować błonnik, pamiętaj o dwóch bardzo ważnych kwestiach 1. przyjmowanie odpowiedniej ilości wody, 2. stopniowe wprowadzanie coraz większej ilości produktów bogatych w błonnik. Na początku Twój organizm może na nie reagować licznymi żołądkowymi problemami. 

Jakie produkty są bogate w błonnik?

  • siemię lniane
  • mąka pełnoziarnista
  • płatki żytnie
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • warzywa i owoce

Już dziś dodaj je do swojej diety! Dodatkowo nie tylko schudniesz, ale też zmniejszysz w ten sposób ryzyko wielu chorób: nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu jelita grubego czy miażdżycy! Dzięki produktom bogatym w błonnik będziesz cieszyła się dobrym samopoczuciem oraz zauważysz różnicę patrząc w lustro! 

Możesz do swojej diety wprowadzić także Lactinova błonnik rozpuszczalny z laktoferyną LF95.  To rozpuszczalny błonnik pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanego soku gumy akacjowej wydzielanego z łodyg i gałęzi drzew akacjowych. Jest on szczególnie polecamy jeśli cierpisz na zaburzenia perystaltyki jelit (zaparcia), stany zapalne i choroby jelit (tj.: zespół jelita drażliwego, zespół nieszczelnego jelita, zaburzenia składu mikrobioty jelit (m.in.: w trakcie i po antybiotykoterapii), otyłość lub zaburzenia glikemii. 

Jesteś spragniona wiedzy medycznej? Śledź nas na FacebookuInstagramie! Dołącz też do naszej grupy na Facebooku - nie znamy w niej tematów TABU!

 

 


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.