Błonnik - wszystko co musisz o nim wiedzieć

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Zadaj pytanie ekspertowi  separator   

Błonnik - wszystko co musisz o nim wiedzieć

Na pewno doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że warto sięgać po produkty bogate w błonnik. Gdyby jednak pojawiło się pytanie ‘dlaczego, jest on taki ważny’ to raczej nie potrafiłabyś odpowiedzieć. Nie martw się! Wbrew pozorom niewiele osób potrafi! Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się, dlaczego ten składnik pokarmowy jest tak ważny.

 

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Najprostsza definicja błonnika pokarmowego to to, że jest to substancja pochodzenia roślinnego, nieulegająca trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym”. Błonnik sam w sobie nie dostarcza żadnych substancji odżywczych, ale jest bardzo pomocy w prawidłowym działaniu jelit. Wyróżniamy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

W skład błonnik nierozpuszczalnego wchodzą celulozy, hemicelulozy i ligniny. Pobudza on perystaltykę jelit i powoduje skuteczniejsze wchłanianie się wody oraz objętości stolca. Ułatwia wypróżnianie.

Błonnik rozpuszczalny zbudowany jest z gumy i pektyny. Generuje uczucie sytości i opóźnia moment opuszczenia przez pokarm żołądka. Jego frakcje mają za zadanie oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a także rozwinąć mikroflorę jelitową bogatą w pożyteczne bakterie. Zmniejsza także cholesterol. Kobiety w ciąży powinny szczególnie zwrócić uwagę na ten składnik, bo zmniejsza on ryzyko występowania hemoroidów.



Błonnik - ile powinno się go zjadać?

Zbyt mała ilość błonnika powoduje wiele problemów trawiennych - głównie zaparć. Co jednak znaczy ‘za mało’? Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 20-40 gramów. To bardzo ważne, aby nie przekraczać tej dawki. Może to prowadzić do niedoborów wapnia, cynku oraz żelaza. Nadmiar błonnika w diecie utrudnia wchłanianie tłuszczów i witamin oraz może podrażnić jelita i prowadzić do zaparć i wzdęć. Na błonnik pokarmowy muszą uważać także osoby zmagające się z chorobami jelit i zapaleniem trzustki.

 

 

Błonnik - w jakich produktach go szukać?

Zanim zaczniesz spożywać duże ilości błonnika każdego dnia, musisz pamiętać o podstawowych zasadach:

1. przyjmowanie odpowiedniej ilości wody,

2. stopniowe wprowadzanie coraz większej ilości produktów bogatych w błonnik. Na początku Twój organizm może na nie reagować licznymi żołądkowymi problemami. 

Oto produkty, które są bogate w błonnik:

  • siemię lniane
  • mąka pełnoziarnista
  • płatki żytnie
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • warzywa i owoce

Dodaj je do swojej diety! Zmniejszysz w ten sposób ryzyko wielu chorób: nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu jelita grubego czy miażdżycy! Dzięki produktom bogatym w błonnik będziesz cieszyła się dobrym samopoczuciem oraz zauważysz różnicę patrząc w lustro! 

 

 

Możesz do swojej diety wprowadzić żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci saszetek z proszkiem Lactinova błonnik rozpuszczalny z laktoferyną LF95. To rozpuszczalny błonnik pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanego soku gumy akacjowej wydzielanego z łodyg i gałęzi drzew akacjowych. Jest on szczególnie polecamy jeśli cierpisz na zaburzenia perystaltyki jelit (zaparcia), stany zapalne i choroby jelit (tj.: zespół jelita drażliwego, zespół nieszczelnego jelita, zaburzenia składu mikrobioty jelit (m.in.: w trakcie i po antybiotykoterapii), otyłość lub zaburzenia glikemii. Dołącz go do swojej diety już teraz w ramach profilaktyki! Zrób sobie ten prezent!

Jesteś spragniona wiedzy medycznej? Śledź nas na FacebookuInstagramie! Dołącz też do naszej grupy na Facebooku - nie znamy w niej tematów TABU!

 




W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.